marți, 27 mai 2014

De ce a invins Metteo Renzi si nu Mihai Razvan Ungureanu

(din seria scrisorilor deschise ramase fara raspuns)

Domnule Mihai Razvan Ungureanu

Ma numesc Eduard Orasanu, sunt nascut in Iasi dar de multa vreme locuiesc in Italia (intre timp am devenit si cetatean italian). Va urmaresc de departe si poate nu reusesc sa vad activitatea dumneavoastra in intregime

Aici, de ceva vreme sunt atras de tanarul om politic, primarul Florentei, Matteo Renzi. Nu stiu daca ati auzit de el. Pe mine ma "prinde" pentru ca e, cum sa spun, altfel. L-am vazut jovial, vorbaret, simplu. Asa cum cum l-am vazut direct, practic si uman. Recunoscandu-si geselile, dar mai ales vorbind despre ce face. El spune: "Pana la idiologii sau programe, stanga - dreapta, sus - jos, eu fac, construiesc sau repar, ma lupt cu sistemul, arat punctele lui slabe." Vad ca prinde mult acest model. Adica a face. El este politicianul tanar imbracat sportiv pus pe treaba. Multe vorbe (chiacchierone) dar si mai multe fapte. E adevarat ca fiind primarul Florentei are si unde sa demonstreze de ce e capabil. 

Bun, de ce va scriu? Saptamana aceasta, desi va simpatizez nu m-am putut uita pana la final la emisunea cu dumneavoastra de pe B1 TV. Poate am obosit eu. Dar imi aduc aminte de dumneavoastra ca premier la emisiunea lui Mihai Gadea la Antena 3. Atunci ati fost sclipitor. Ati fost foarte asemanator cu ceea ce eu numesc: "Matteo Renzi" - un om care face!

De ce va mai scriu? Am fost in vacanta acasa, la Iasi. Tata si mama stau cu tele vizorul deschis pe Antena 3. Tanti Lili si tanti Maricica stau si ele cu televizorul deschis pe Antena 3. Celelate neamuri in intregimea lor stau cu televizorul deschis pe Antena 3. Suradeau cand eu le spune-am ca urmaresc B1 TV. "El vine din Italia, ce stie el...". Bun nu stiu prea multe, dar inteleg ca s-a nascut o noua "secta", o noua miscare, a antenistilor. Inteleg ca nu e canalul de televiziune cel mai credibil desi e cel mai ascultat. Nu am cum sa le demonstrez.

Aici, premier e Enrico Letta, singura asemnanare cu Ponta e ca poarta si el ochelari. Letta nu il face mincinos pe Giorgio Napolitano, iar Giorgio Napolitano nu il face mincinos pe Enrico Letta. Premierul nu este in fiecare seara la televizor si nici nu inaugureaza drumuri judetene sau nationale. Recent guvernul sau a trecut printr-un vot de incredere. La final, dupa ce a vorbit Berlusconi, a rostit doar un cuvant: "E un grande!". Nici o injuratura, nici o patima, desi vorbim de Italia... Letta e un om echilibrat, profesionist si iteligent. Asa cel putin il vad eu.

Domnule Ungureanu imi doresc sa aveti farmecul lui Renzi si profesionalismul lui Letta. Poate le aveti deja. 

Stiu ca sunteti senator de Arad. La Arad este una din cele mai mare comunitati de neoprotestanti din Romania. Un foarte apreciat si iubit pastor este Viorel Iuga (maramuresean, a facut liceul la Iasi). Daca va fi posibil cred ca veti avea de castigat daca il veti cunoaste. Pastoreste biserica baptista speranta din Arad.

Cele bune,


Eduard Orasanu

(12 octombrie 2013 - mesaj trimis pe mru.dreapta@gmail.com / Intre timp Matteo Renzi a ajuns premierul Italiei si a purtat partidul sau la peste 40% din voturi la alegerile europarlamentare din 25 mai. Cu 20% peste urmatorul clasat si anume Movimento 5 Stelle. Prezenta la vot a fost peste 55% dintre alegatori)

2 comentarii:

Arpad Foszto spunea...

Salut Edi. Sint Arpi, si as vrea sa îți scriu câteva gânduri legate de o posibilă noua ediție a revistei Har. Dacă ai fi interesat, scrie-mi la adresa arpifoszto arond yahoo punct com. Îți doresc toate cele bune!

Eduard Orasanu spunea...

Draga Arpi,

Sunt surprins si bucuros, in acelasi timp, ca mi te adresezi invitandu-ma sa particip la un nou proiect "HAR". Voi raspunde spunand adevarul crud.

M-am schimbat foarte mult.

Iar unul din lucrurile din viata mea profund schimbate e ca nu m-ai scriu deloc. Acum 15 ani scriam cu usurinta despre multe, astazi "muza" m-a abandonat, iar condeiul s-a pierdut.

Inteleg, prin urmare, ce imi ceri, dar imi este imposibil sa te ajut.

Draga Arpi, nu m-ai scriu nimic, nu mai pot scrie nimic.

Raman incantat de propunerea ta, cu regert si cu sinceritate

Eventual

Eventual (1) M-am gândit că Dumnezeu se cheamă "Eu sunt cel ce sunt" pentru că era sigur că în relația noastră cu El noi vom av...