marți, 4 decembrie 2007

Tigru si ninsoare

Ultimul film de Roberto Benigni, difuzat in seara asta de Rai Uno, e o spumoasa comedie cu puternic iz politic. Actorul toscan, nascut langa Prato, orasel vestit pentru industria sa textila si pentru "uriasa" comunitate chinezeasca, e pe "val", mereu respectat si pretuit.

Unii rad de gura sa mare, pentru ca atunci cand recita Divina Comedie (se spune ca o stie aproape pe de rost, si astfel fiind isi permite sa faca turnee publice si sali pline, cu Dante, prin toata Italia) impleteste versul lui Dante cu actualitatea politica si sociala. Actualitate pe care o scormoneste si o descrie, se vede, pe gustul multora.

Altii il plac pentru ca aduce aminte si se aseamana cu alti comici italieni,

Totò(1898 - 1967)

(actor de comedie, al unei comedii triste gen Charles Chaplin, ce in anii imediat dupa razboi a fost extrem de placut, tonificant, pentru o generatie saracita, debusolata si invinsa),

Alberto Sordi(1920 - 2003)

(actor de comedie, al unei comedii senzuale si erotice. Desi a jucat roluri de afemeiat si amant - in dulcele stil italian, nu a fost casatorit niciodata. El vine pe scena odata cu renasterea economica a Italiei, asadar propune o comedie solara, de vacanta...),

Massimo Troisi(1953 - 1994)

(actor de comedie, al unei comedii rafinate, problematice, profunde. Actor "timid" si incandescent, "disparut" de tanar, a fost indragit de publicul italian desi nu a renuntat niciodata la dialectul sau, foarte strict, napolitan. El vine pe scena in anii '80, o vreme a revolutiilor si a demolarilor).

Iar altii il plac pentru ca in el regasesc ticurile, gesturile, zgomotul cotidian si obiceiurile obisnuite ale italenilor.

Tigru si ninsoare este un film de dragoste, iar alaturi de Roberto Benigni se afla, asa cum ne-a obisnuit in ultimile filme, sotia sa Nicoletta Braschi. Este un film despre poezie si risipa, despre prietenie si renuntare, despre vis si fantezie, dar, vai, toate asezate in realitate, cea italiana si cea a razboiului din Irak.

Niciun comentariu:

Eventual

Eventual (1) M-am gândit că Dumnezeu se cheamă "Eu sunt cel ce sunt" pentru că era sigur că în relația noastră cu El noi vom av...