vineri, 7 decembrie 2007

Sunt un "decretel"

(1968) M-am nascut in anul in care Paul McCartney si John Lennon cantau impreuna intr-o cladire de pe strada Abbey Road. In Cehoslovacia, Jan Palach era imbujorat de "primavara de la Praga", iar, in Memphis - Statele Unite -, Martin Luther King era asasinat.

(1969) Aveam aproape un an si domnul Neil Armstrong, ajutat de vehicolul Apollo 11, a pus piciorul pe luna. Tata, mama si toti vecinii au iesit noaptea afara ca sa vada..., eu dormeam linistit. La moda in acel an, in targusorul meu moldovenesc, era cantecul compus de Nicu Covaci si Moni Bordeanu, Vremuri: "Hei, tramvai, purtat si tras de cai...".

(1970) La doi ani, domnul Lucian Pintilie propunea spre vizionare publicului "proletar" filmul Reconstituirea. Anwar Sadat era ales presedinte al Egiptului, presedinte nefericit, nu peste multa vreme avea sa fie ucis, dar nefericit si pentru ca in targusorul meu moldovenesc, pornind de la numele lui, era personaj de banc: "Este unt? Aaa, nu are, s-a dat! Este lapte? Aaa, nu are s-a dat!", asta si incurajat de cantecul "foarte interzis": "Astazi iar, la telejurnal, am vazut cascaval..."

(1971) Aveam trei ani si nu stiam ca locuiesc pe Bulevardul Socola, dar peste ani intotdeauna am inteles nedumerirea sau exclamatia in ceea ce ma priveste: "Esti nebun?", "Ce, ai inebunit!". Tata si mama erau multumiti de mine, mancam linistit si cumpatat din biscuitii Eugenia, si savuram in ritmul respirarii sucul Cico.

(1972) La patru ani, domnul Nicolae Steinhardt scria Jurnalul Fericiri , iar niste baieti din Timisoara numeau pe "Cei ce ne-au dat nume". Se nastea hidrocentrala de la Portile de Fier si astfel disparea sub ape insula de pe Dunare, cu nume de basm si de smochini, Ada-Kaleh.

(1973) La cinci ani, domnul Adrian Paunescu incepea concertele prin tara cu Cenaclu Flacara, (mai tarziu, peste zece ani, aveam sa asist si eu la doua, trei, spectacole. Biletul costa in jur de 25 de lei, asta in vreme ce la un cinematograf biletul costa 3 lei. Spectacolul, intinerant, incepea pe la sase seara si putea dura pana dupa miezul noptii. Mult zgomot, multa creativitate, multa intoxicare ideologica, descatusare, amestecate, bune si rele, frumoase si urate). Ilie Nastase castiga trofe si juca bine tenis, iar Aleksandr Soljenitin publica Arhipelagul Gulag.

(1974) La sase ani nu am fost facut "Soimul Patriei", nastrusnica organizatie politica pentru copii nu exista. Am parasit Bulevardul Socola pentru noul cartier muncitoresc Alexandru cel Bun, astfel traind prima dislocare si primul exil intre malurile Bahluiului. La "portile albastre ale orasului" se petreceau toate... pe ritm de "Mugur de Fluier".

(1975) La sapte ani termin clasa I-a, pentru prima si ultima data in istoria mea scolara sunt premiat, evident nemeritat. Incep sa ies putin in lume, descopar un alt targusor moldo-ovreiesc Birladul (mai tarziu, in Birladul inca nesistematizat de "inteleptii" vremii, aveam sa descopar revistele PIF, pe tanti Maricica si tanti Felicia, borcanele cu dulceata de nuci, compotul de visine, si Adunarea unde vine Domnul Isus). Se nastea Ada Milea si murea asasinat Cornel Chiriac, redactor muzical la Europa Libera. Marin Preda scria Delirul, iar unii erau in delir pentru "Cantofabule". Dan Andrei Aldea canta: "Om bun deschide-ne poarta...", iar Anda Calugareanu canta: "Noi nu, niciodata...".

(1976) Aveam opt ani cand domnisoara Nadia Comaneci lua nota 10 la Jocurilor Olimpice de vară de la Montreal, Canada, iar The Eagles lansa albumul Hotel California. Incep sa ies putin in lume, descopar "atelierul de creatie si de socializare" numit generic: Pe casa scarii. Astfel urmeaza ani intensi cu: "Tara, tara vrem ostasi!" si "TOMANAP".

(1977) La noua ani aflu pentru prima data ca "epicentru seismului e in zona Vrancea", dar cum sunt proaspat pionier nu ma tem de nimic (am fost facut pionier la Cetatea Neamtului, o ceremonie care imi scapa acum din memorie, dar ramane faptul ca nu am reusit sa urc niciodata in ierarhia organizatiei, astfel sa fiu si eu comandant de grupa sau de detasament, asa ca nu mi-a fost dat sa port sunururile si tresele acele "minunate". Se vede ca inca de atunci eram "nesincer politic"). Incep sa ies putin in lume, descopar ca tovarasul care are poza pe perete (si de fapt peste tot) are o "grija parinteasca" si da "sfaturi intelepte". Dar eram mai degraba fascinat de Cristian Topescu, iar seara ma uitam "siderat" la serialul Dalas...

(1978) Am avut zece ani, am fost un copil, as zice normal.

Niciun comentariu:

Eventual

Eventual (1) M-am gândit că Dumnezeu se cheamă "Eu sunt cel ce sunt" pentru că era sigur că în relația noastră cu El noi vom av...