joi, 15 noiembrie 2007

traista fara neam

Iata-ne comentand din nou, de aceasta data, comentariu de mai jos se refera la un text scris de Cristian Lucaci pe blogul sau:

http://cristianlucaci.wordpress.com/

Ciao! E adevarat ca mesajul primit de tine are "neajunsurile" pe care le mentionezi, dar, cred ca la randul tau esti aproape de "eroare" cand generalizezi:

"românii şi-au exprimat deja voinţa, aceea de a scuipa. Suntem de râsul nu numai al italienilor, ci al tuturor...".

Asadar, poate nu toti romanii si-au exprimat vointa, nu toti sunt de rasul italienilor si a tuturor, cum nu toti sunt "neam de traista...".

Eu citesc mesajul primit de tine intr-o alta cheie, ceva mai subiectiva. Cred ca o parte din Italia (si o parte din italienii) e "defecta", usor rasista, putin incuiata, mult infumurata, exagerat de lacoma si egoista. Prin urmare, aceasta Italie si acesti italieni pot "deosebi" (in sensul rau) un copil strain de unul bastinas, (stiu ca ai calatorit mult asadar probabil ai vazut diferite fizionomii, nu e nimic fals in a spune ca exista o fizionomie romaneasca, una albaneza, una marocana, asadar si un italian blajin, dar ager poate spune: esti strain nu-i asa? De unde esti?). Cred ca mesajul e tipul de furtuna intr-un pahar de apa, dar are hazul si necazul sau. Se adreseaza celor ce se lovesc, mai acut, de un tip de Italia si un tip de italieni (nu departe de cele scrise mai sus)

Totusi, sa nu neglijam finalul textului tau care este profund si corect.

...

In putine randuri

Cred totusi ca situatia romanilor din Italia e mult mai profunda si mai complicata.

Suntem cu totii de acord ca Italia e cu siguranta singura tara unde neexistand "barajul" ferm si selectiv al limbii (in cateva saptamani oricine poate "conversa" aproximativ intr-o italo-romana) au venit cei mai multi romani neinstruiti, simpli, rudimentari". Adica tocmai iesiti de pe ulita comunei sau a satului (fie el ancestral si pastrator al fiintei noastre nationale, bla, bla...) direct pe corso, viale, adica aproape de zone babilonice, aglomerate, pestrite, aurite...

Se vede ca socul diferentei dintre "ulita" si "corso" e prea mare, asta si privind dinspre italieni.

Din patura aceasta de sateni, mici targoveti, unii au "reusit" sa se integreze, altii doar sa se dezintegreze...

Din patura aceasta de precupeti si precupete, mult peste jumatate sunt "gospodine".

Nimic de dispretuit.

Vorbim de femei zdravene, care stiu sa faca cozonac si sa puna muraturi. Vorbim si de femeia disponibilizata, somera, albita si roasa de vechiul si tristul regim, dar la fel de albita si roasa de prezentele regime, si la fel de albita si roasa de armata de soti (in pragul disponibilizarii, a somajului, a clinicii de dezalcolizare...).

Vorbim de gospodinele romance care "zac" in case si familii de italieni, printre bunicuti si bunicute, printre "mobila de lux" si masina de spalat, printre avansuri si apropo-uri, printre "madone" si alti sfinti...

Vai, vai, vai!

Niciun comentariu:

Eventual

Eventual (1) M-am gândit că Dumnezeu se cheamă "Eu sunt cel ce sunt" pentru că era sigur că în relația noastră cu El noi vom av...