sâmbătă, 24 noiembrie 2007

Daca toti am bea parfum...

Nu sunt intelept, da, da, astazi am aflat ca nu sunt intelept. De fapt nu am aflat chiar azi, ci in aceste zile, poate in aceste luni si, de ce nu, in ultimii ani.

Recunosc, in plus, ca sunt si un tip de "papa-lapte", un gen de "gura-casca". Iata, spre pilda, mai fraged fiind, "cascam gura" la emisiunile lui Iosif Sava, si sacaitor, dar blajin, cautam in biblioteca Gh. Asachi cartile lui Octavian Paler.

Nu suparam pe nimeni, nici o musca nu as fi omorat, asta desi au fost zile cand inarmat pana in dinti, un soi de Rambo, cautam teroristi pe stradutele cu miros de baclava ale Medgidiei.

Da, da, "gura-casca", pai ce, intelegeam eu bine "Seratele Muzicale" ale lui Iosif Sava (iesean, evreu, nascut intr-o casa la poalele Mitropoliei)? Nu, se vede ca nu, caci o altfel de muzica imi stie viata, (nu mai tresar si nici nu mai fug sa prind "emisiunea" - bogatie de idei, limpezire de traseu, efort si antrenament, stabilirea de modele. Ooo, Patapievici, tanar si proaspat invitat la Iosif Sava!!! Nu ma sinchisesc deloc de oameni politici, de edituri, de reviste. Ooo, Dilema, cumparata inca de la primul numar, si apoi ani in sir!!!).

Sunt la Costinesti, e inainte de 1989, vara, iau masa in uriasa cantina de langa hotelul Orizont, la cateva mese distanta e Iosif Sava. Sunt prea tanar, programul 2 se prinde doar la Bucuresti (emisiunile lui Iosif Sava erau difuzate, in acei ani, pe programul 2 TVR), in plus mie imi place "Cenaclu Flacara" si nu Beethoven. E veselie, e nepasare, e abandon (veselie, nepasare, abandon in acei ani cenusii? Pai eu eram de pe atunci un "papa-lapte" si un "gura-casca", ce stiam eu?), ma indragostesc de fiecare domnisoara rasarita in cale...

Cale? Sunt in trenul spre Iasi, ma intorc de la mare. O alta vara fierbinte a trecut. Canalul Dunare - Marea Neagra e proaspat dat in folosinta (Mirabela Dauer canta slagarul zilei "Magistrala Albastra"...), trenul opreste in Medgidia, imi zic cretin si fudul, ce gara urata e asta, ce oras sinistru e asta, nu as cobori aici niciodata!

Cale! Am coborat si am ramas un an in Medgidia...

Am ajuns in Medgidia prima data pe la cinci dimineata, dupa o calatorie cu trenul lunga si obositoare, dupa o noapte agitata, "drumu-i lung, armata-i grea, pan'la liberarea mea!", bere, naduseala, valize de lemn, toate claie peste gramada, emotii, prieteni buni lasati in gara Iasi.

Era septembrie 1989 si am ajuns in Medgidia, rupt si emotionat, "papa-lapte" si "gura-casca", nimic, nici un simt, nici o veste, nici o profetie si nici o aratare, nici o presimtire nu imi spunea ca odata coborat in gara aceia a "murit" viata mea de dinainte de 1989, si ca odata intors in Iasi, peste un an, voi gasi toate vraiste, rasturnate, opuse, distantate, la extreme, fara sens, pline de sens - bucurii si tristeti, sperante si dezamagiri, tradari si iubiri, ratari si impliniri.

Nici acum nu stiu cum m-am urcat intr-un autobuz, si cum de circulau autobuzele la ora aceea, m-am trezit in fata portii unitatii pe la cinci jumate. Stateam aiurit ca un "papa-lapte" si ca un "gura-casca"... Orasul se trezea, avea parfumuri orientale, femei in salvari si albe minareturi...

...

Nu sunt intelept, da, da, astazi am aflat ca nu sunt intelept. De fapt nu am aflat chiar azi, ci in aceste zile, poate in aceste luni si, de ce nu, in ultimi ani.

Recunosc, in plus, ca sunt si un tip de "papa-lapte", un gen de "gura-casca". Nu stiu ce mi-a venit ca in aceste zile am scris despre un personaj, nu spun cine, ca astazi sa-mi musc degetele sau tastatura...

Pai nu sunt eu un "papa-lapte", un "gura-casca", ca alfel as fi inteles ca despre cei "VIZIBILI" e bine sa nu scrii nici de bine, nici de rau. As fi inteles ca e bine sa-i privesti nici de-a aproape, nici de departe, ci doar din locul potrivit de unde "VIZIBILITATEA" lor nu sufera, dar nici nu te eclipseaza. As fi inteles ca spre cei "VIZIBILI" nu orice drum e accesibil si nu orice fereastra e deschisa, ca sensibilitatile si susceptibilitatile lor sunt largi, miscatoare, amplificate. Ca e bine ca fiecare sa-si cunoasca plapuma si lungimea ei, in cazul meu, se pare ca in acest caz am iesit cu mult cu picioarele pe afara...

Pe afara: nesincer, nepriceput, bagator in seama, platitor de polite, ridicator de mingi la fileu, adulator, plictisitor, la locul nepotrivit, la momentul nepotrivit, pus pe hartza, cautator de "rating".

Da, daca toti am...

Niciun comentariu:

Eventual

Eventual (1) M-am gândit că Dumnezeu se cheamă "Eu sunt cel ce sunt" pentru că era sigur că în relația noastră cu El noi vom av...