joi, 29 noiembrie 2007

Bacilor mei

Asa mi-a fost dat ca am cunoscut putini pastori, dintre ei, unii imi sunt amici. In schimb, am fost recompensat vazand multi tamplari, strungari si macaragii. Despre pastori nu pot spune prea multe, cei, putini, pe care ii cunosc au fost mereu inchisi, ermetici, fara oftaturi, fara: “mai, Edi, ma doare asta”, “mai, fratele meu, sunt ingrijorat...”. Astfel nu le-am stiut niciodata framantarile, gandurile, biruintele sau infrangerile. Dar, macaragii, tamplarii si strungarii au fost deschisi. Am fost mereu participant la bucuriile si tristetile lor, la suisurile si intorsaturile vietii lor. Uneori miroseau a ulei, a sudoare sau a vodca, dar ma priveau cu iubire si fara falsitate.

Marturisesc ca nu am convingeri puternice de stanga, dimpotriva, dar am preferat mirosul si sudoarea aceasta, in schimbul unor anumite camasi si parfumuri pastorale...

Asa a fost sa fie ca am cunoscut putini pastori, pe unii i-am vazut de departe, pe altii doar de la amvon. De catre unii am fost invitat si acasa, de cele mai multe ori sa fiu mustruluit, “indemnat” sau anchetat (asta pe principiul ca “trebuie sa fi gresit tu cu ceva!”). In comparatie am privit ca pe un premiu ca am cunoscut multi tamplari, strungari si macaragi. Si de cunoscut i-am cunoscut de aproape, unii mergeau si la amvon (chiar iesiti din tura de noapte). De unii am fost invitat si acasa, de cele mai multe ori pentru ca eram bucurosi sa fim impreuna. Era simplitate, naturalete si normalitate. Lipsea “anchetatorul” si “anchetatul”, “calaul” si “victima”, “sfantul” si “pacatosul”, “inteleptul” si “nepriceputul”, “locul asigurat in rai” si “destinatia obligatorie spre iad”.

Marturisesc ca am usoare dubii, poate ca am cunoscut pastorii care nu trebuie sau nu inteleg prea bine termenii vocatiei si chemarii lor. Da, da, cu siguranta e ceva care imi scapa, astfel as intelege mai bine singuratatile si mutenia lor, idiosincraziile si orgoliul lor, suspiciunile sau intrigile lor.

Nu-i nimic, nu am nici o retinere fata de mainile batatorite, efortul si priceperea tamplarilor, strungarilor si macaragiilor mei.

Niciun comentariu:

Eventual

Eventual (1) M-am gândit că Dumnezeu se cheamă "Eu sunt cel ce sunt" pentru că era sigur că în relația noastră cu El noi vom av...